Att vi misslyckas med att gå ner i vikt beror inte på svag karaktär. Det finns otroligt starka krafter som styr vår vikt.
Vi är födda med olika förutsättningar, för att sedan bli ”programmerade” att lägga på oss vikt som andra inte är. I evolutionens början var vi vinnare, eftersom de som hade extra fett på kroppen även klarade sämre tider. 😊
Precis som att kroppen reglerar vätskebalans, andning, temperatur mm, reglerar kroppen även din vikt. Det är logiskt om man tänker på kroppens funktioner.
I vårt samhälle har en vältränad kropp ansetts vara vägen till lycka och framgång, oavsett vad det kostar att ta sig dit. Men det är väl ändå viktigare att må bra i själen med tillhörande sunda vanor, än att jaga ett sjukt ideal som så lätt kan glida över i galenskap?
Att nå en vikt vi är nöjda med handlar om att förstå hur din kropp fungerar och vad du behöver för att må bra. Traditionell bantning kommer bara göra kroppen förbannad.
Som jag sa – kroppen har starka försvar mot en lägre vikt.
Redan i mammas mage var vi extra bra på att bilda stora fettdepåer. Vi är fysiologiska experter på att lagra och bibehålla fett.
Vad menas då med bantning?
Syftet är att väga mindre, eftersom vi ofta inte ä nöjda med vår kropp.
Vi äter mindre och slutar ofta äta innan vi är mätta – vi tvingar oss själva. Vilket leder till att vi är betydligt hungrigare är normalt.
Det finns många olika bantningsmodeller där kalorimodellen hatt störst genomslagskraft. Äta mindre och röra på sig mer (göra av med mer energi än man tar in).
Att gå ner i vikt är inte lätt, men det är ännu mer utmanande att behålla den nya och lägre vikten på lång sikt. Det innebär att oavsett vilken diet du går på, kommer den bara fungera så länge du följer den.
Kalorimodellen
Tänk om det vore så enkelt som att gå på en kalorisnål diet under ett antal veckor och sedan var problemet löst… På kort sikt är resultaten relativt förutsägbara (du går ner i vikt), på gott och ont… Det goda är att det faktiskt fungerar, men nackdelen är att det är ett kortsiktigt rus.
Första felet med kalorimodellen är att nästan alla går tillbaka till sin startvikt, eller t.o.m. lite till. Kroppen har extremt starka försvar mot en lägre vikt om du späker den.
Vi vill så klart gå ner i vikt och sedan bli viktstabil utan att leva som en asket för resten av livet.
Det är alltså inte dig det är fel på! Du saknar inte karaktär eller viljestyrka. När du säger det till dig själv skapar du bara negativa känslor och en negativ självbild som du sedan får bära på.
Bokslut för bantningen
En av de största lärdomarna vi kan dra, av forskning och alla försök att lyckas, är att kroppen bevisligen har starka försvar mot den lägre vikten.
Har du varit med om att du gått ner men sen inte lyckats hålla den nya vikten?
Kroppens sätt att motverka försök till viktminskning
Kroppen reglerar vad du väger, med en s.k. set-point, precis som den reglerar andra viktiga funktioner; temperatur, surhetsgrad och vätskebalans. Kroppen sätter sig på tvären om du börjar tömma fettcellerna på innehåll (genom bantning). Du kommer då avvika från din set-point.
Kroppen börjar då aktivera olika försvar för att återställa den tidigare vikten. Kroppen har (minst) fyra sådana försvar.
#1 – Minskad förbränning
Det första som händer när du bantar är att förbränningen går ner. Kroppen blir snålare och energiförbrukningen går ner. Mao kroppen blir mer effektiv.
Energiintag + förbränning = total energiomsättning. Förbränningen spelar en nyckelroll när det gäller energibalansen och vikten. För att öka förbränningen behöver du röra på dig.
Kroppens egen styrning av förbränningen är generellt dess huvudsakliga verktyg för att kontrollera din fettmängd så att du ligger på set-point. Om du haft ett stort kaloriintag en dag kan kroppen skruva upp förbränningen och göra sig av med överskottsenergin. Samma gäller att kroppen skruvar ner förbränningen om du förbrukat mycket energi och haft ett lågt energiintag.
Om du känt dig frusen när du varit på väg ner i vikt beror det på att kroppen dragit ner termostaten i bottenläge. Kroppen bereder sig då för svält och gör det den kan för att spara.
Mao, du kommer inte göra av med lika mycket energi som tidigare och det blir betydligt svårare att hålla vikten. Kroppen blir alltså snålare (mer effektiv) per kilo kroppsvikt. Gäller även omvänt för den som vill gå upp i vikt.
#2 – Hunger och mättnad
Hjärnan styr alla funktioner genom olika signalsystem. Ett av dem är hormonsystemet (det endokrina systemet), där hjärnan känner av kroppens nivåer av de olika hormonerna och förstår om kroppen behöver mer eller mindre för sin balans. Kroppens olika körtlar producerar mer eller minskar produktionen beroende på vad hjärnan bestämmer.
Hormonerna får dig att agera, vila, sova, söka föda, försvara dig, söka skydd mm. De utövar enormt inflytande på din överlevnad, vanor, hälsa och inte minst vikten.
Du har väldigt starka hormoner som styr matintaget. Hormonet ghrelin, får dig att känna hunger. Nivåerna av ghrelin är som lägst på morgonen. Ghrelin ger också ett sug efter snabba kolhydrater. Om du inte äter går nivåerna ner efter någon timme. Nivåerna ökar när du har sovit dåligt eller känner dig stressad. Därför lockar något sött, för hjärnan vill hålla dig vaken.
Signalen att sluta äta pga. mättnad regleras huvudsakligen av hormonet leptin. Fler signalsubstanser är så klart involverade, men vårt matintag är till stor del en balans mellan ghrelin (hunger) och leptin (mättnad). Leptin, som utsöndras från fettcellerna, skickar även signaler till hjärnan om hur mycket fett som finns i våra fettceller.
Hur påverkas då hormonerna av bantning? Jo på ett sätt som gör att det blir svårare att hålla den lägre vikten. Nivåerna av ghrelin kommer att gå upp och leptin går ner. Mao du känner mer hunger (ett större sug efter kaloritäta livsmedel) och mindre mättnad när du äter.
#3 – fettceller går inte att bli av med
Du kan inte heller bli av med dina fettceller. De minskar i storlek men försvinner inte. Överviktiga har ca dubbelt så många fettceller som normalviktiga. Det gäller även de som bantat ner sig till normalvikt. Det finns även studier som visar att det föds nya fettceller när du går upp i vikt. Du riskerar därför att få nya fettceller varje gång du jojobantar. Det hjälper inte heller att fettsuga sig, då kroppen vill återställa balansen av antalet fettceller.
#4 – Gamla vanor
Det sista försvaret mot en lägre vikt är mer av neurologisk/beteendevetenskaplig karaktär, nämligen att gamla vanor har en förmåga att återkomma. När vi går ner och undviker saker som vi tycker om, har begär till, kan det innebära stora uppoffringar.
Ofta söker vi efter mat som ger en behaglig och avslappnande känsla, inte minst på kvällen. Vi äter då av psykologiska, emotionella och hormonella orsaker. Stress, stök i relationer, uttråkad osv.
Vi behöver jobba med dessa vanor, känslor om du ska gå ner i vikt. Helt enkelt göra sig kvitt dem.
Från början, när motivation är på topp, går det ganska lätt att gå ner. När du ser resultat osv. Problemet uppstår när motivationen dalar, du har gjort ganska stora uppoffringar och samtidigt börjar hungerkänslorna bli starkare. När kroppen dessutom drar ner förbränningen behöver du anstränga dig bara för att stå still på den lägre vikten. Det kan kosta på både psykiskt och emotionellt.
Det kanske går bra att stå emot ett tag, men gradvis börjar gamla vanor återkomma. Känner du igen dig i det?
Det är inte din karaktär
Nu har du kanske insett att kroppen har fantastiska försvar mot en lägre vikt. Och det är uppenbart att det behövs nya och bättre lösningar. Att jojobanta är varken hälsosamt eller gynnsamt för din vikt på längre sikt.
Du kanske har hört att det gäller att ha karaktär för att lyckas gå ner i vikt? Det göra att känslan av misslyckande när vikten går upp igen blir stor, och kan följas av en hel del skuld- och skamkänslor.
När du kommer till insikt att bantning inte funkar är det dags att skaffa en alternativ strategi och det är väl därför du läser det här!?! Vi behöver helt enkelt få en acceptans för hur kroppen ser ut!!
Lösningen – en alternativ attityd
Det finns de som lyckas gå ner i vikt och ha kontroll på vikten. Det har kommit till insikt att bantning inte funkar och har hittat andra och bättre lösningar. De har ofta släppt utseendefixeringen.
De fokuserar i stället på ändrade vanor för sin hälsa och sitt välmåendes skull. I stället för att straffa sin kropp vill de hjälpa kroppen att funka bättre, m.a.o. har de ett positivt psykologiskt utgångsläge.
Det du behöver är en bestående och realistisk förändring av din livsstil och en positiv inställning till kroppen.
Det ÄR fullt möjligt att lyckas med viktminskning på lång sikt utan att behöva leva som Robinson Kruse!
Källa: Slutbantat av Erik Hemmingsson