När du vill skapa en förändring i ditt liv, oavsett vad det är, är en av grundpelarna en tydlig plan.
Har du identifierat ditt mål? Vad du vill uppnå med din förändring? Varför du vill göra den här förändringen? För att du ska lyckas nå ditt mål och ha motivation på din resa mot målet behöver du en bra och tydlig plan. Dagliga vanor och livsstil går att ändra, men det kräver oftast att du är motiverad. Det vill säga att du vet varför du vill göra en förändring. För att planen ska bli än kraftfullare kan du skriva ett avtal med dig själv.
En bra plan är grunden till ett lyckat resultat
Var är då en bra plan? En plan är en struktur av aktiveter, åtgärder, förändringar och dagliga rutiner som du behöver genomföra för att nå ditt mål. Och att bibehålla den förändring som du har för avsikt att genomföra. När du i hjärtat verkligen bestämt dig för vad du vill uppnå kan du börja skapa din plan för att nå dit. Det är viktigt att i grunden först fundera över vad du vill och varför. Annars är risken stor att du misslyckas att genomföra planen.
Motstånd mot förändring
Den mänskliga hjärnan vill förbruka så lite energi som möjligt. Därför skapar vi vanor. Vanorna ligger i ditt undermedvetna och styr 95% av det du gör och tänker varje dag. Därför kan det ta tid att ändra vanor som man haft i många år, kanske till och med ärvt av sina föräldrar. Forskning visar att det tar mellan 20 och 200 dagar att permanent ändra en vana. Ibland kan vänner eller familj känna oro när du börjar ändra dina vanor. Det är bra att vara medveten om det så att du kommer ihåg varför du gör din förändring. Håll fast vid din plan och fortsätt att jobba med dina mål och delmål.
Vad innehåller då en bra plan?
En bra plan bör innehålla följande delar:
- En konkret beskrivning av vad du ska genomföra
- En tydlig tidpunkt när aktiviteten du beskrivit ska vara genomförd
- Om det krävs det resurser (tid, pengar, utrustning, personer, utbildning mm) för att lyckas genomföra aktiviteten behöver du beskriva det
- Hur och om du vill belöna dig när aktiviteten är genomförd
- Hur du ska följa upp att förändringen är genomförd
Fem enkla tips för att skapa en bra plan
Tips 1 – Vad vill du ändra på?
Skriv ner vad du behöver förändra för att uppnå ditt mål. Vilka vanor har du idag som du behöver ändra? Vilka beteenden behöver du ändra? Titta gärna på alla områden i ditt liv som påverkar din möjlighet att nå ditt mål/ditt VILL. Familj, vänner, arbete, kost, träning, tankar, känslor, återhämtning, sömn ja vad helst du kan komma på.
Tips 2 – Identifiera vad som hindrar dig!
Ofta kan du uppleva att det känns jobbigt att ta tag i det du behöver för att genomföra din plan. Skriv ner på ett papper allt du kan komma på som hindrar dig att uppnå ditt VILL, att genomföra dina aktiviteter. Sitt i lugn och ro och verkligen känn efter. Hindren kan upplevas som lite mindre när du väl fått ner dem på papper.
Tips 3 – Hur vill du genomföra din förändring?
Hur vill du genomföra din plan, din förändring? Ensam eller med andra? Har du all kunskap du behöver? Behöver du gå en kurs eller leta information på nätet?
Jag ger dig ett exempel. Du kanske vill skapa mer rörelse i ditt liv. Därför börjar du förbereda dig för att bli mer aktiv. Du kanske köper ett träningskort, nya träningsskor eller ett par hantlar. Eller så bestämmer du dig för att ta trapporna på jobbet, en kort promenad varje kväll, eller börja träna med hantlar eller gummiband en kort stund varje dag.
Hur ser din strategi ut för att genomföra din plan, din förändring?
Tips 4 – Vilka steg behöver du ta
Identifiera vilka steg eller aktiviteter du behöver ta alternativt genomföra för att genomföra din förändring i syfte att nå ditt mål. Vad behöver du göra för att undanröja dina hinder? Skriv ner det du kommer på. Prioritera sedan vad som är viktigast och som ger störst effekt. Börja med det steg eller den aktivitet som är högst prioriterad och som ger bäst effekt. Det kan även vara något som är enkelt att genomföra och som går relativt fort.
Tips 5 – Teckna ett avtal med dig själv
Att sätta mål är ett bra och tydligt sätt att veta vart du ska. Ibland kan dock mål ”rinna ut i sanden”, för att det kanske inte kittlar tillräckligt mycket inombords. Det kan därför vara starkare och mer bindande att ge sig själv ett löfte. Ett enkelt och bra sätt att ge sig själv ett löfte är att skriva ett avtal med dig själv där du lovar att genomföra den plan du satt upp. Sätt gärna upp avtalet väl synligt där du ser det varje dag.
Jag har tagit fram en mall för att hjälpa dig att skriva ett avtal med dig själv.