Har du svårt att uppnå dina mål? Har du ovälkomna tankar och känslor som stör? Gör du saker utan att du är medveten om det? Isf är du som de flesta andra. 95-97% av allt vi tänker under en dag går på automatik och kommer från ditt undermedvetna. Om du vill skapa en hållbar förändring behöver du bli mer medveten om vad du tänker och gör.
Att vara medveten om sin andning är grunden i meditation och mindfulness. Och bara genom att börja ta medvetna andetag kommer du att finna ett inre lugn och hitta ett djup inom dig, vilket kan hjälpa dig på din väg mot ditt mål. Att vara medveten om din andning tvingar dig in i nuet och är nyckeln till all inre transformation och omprogrammering av ditt undermedvetna.
Medvetna andetag
Medveten djupandning sänker högt blodtryck och gör att vi kan sova bättre och därmed blir vi mindre mottagliga för sjukdomar. Djup-andningen gör du enklast genom att andas in genom näsan i minst fyra sekunder, hålla andningen i fyra sekunder och sedan andas ut genom munnen i fyra sekunder.
Visste du att vi automatiskt tar ca 25 000 andetag på en dag? Det är en hel del. Om du då kan ägna några av de andetagen till att bli medvetna har du vunnit mycket.
Att lära sig att ta medvetna djupa andetag kommer hjälpa dig när du vill vara med närvarande eller meditera. Att vara medveten om sin andning leder bort uppmärksamheten från tankarna och är ett effektivt sätt att skapa medvetenhet.
”Uppmärksamma din andning så ofta du kan, närhelst du kommer ihåg det. Gör det i ett år, så kommer det att skapa större förändring än alla möjliga kurser du kan gå. Och det är gratis”, skriver Eckhart Tolle i sin bok ”En ny jord – ditt inre syfte”.
Lägg märke till ditt andetag. Lägg en hand på magen och andas in ett djupt andetag genom näsan, känn hur luften kommer ända ner i magen. Håll andan och känn spänningen, andas sedan ut genom munnen och känner hur magen sjunker ihop.
Eckhart Tolle fortsätter: ”Ett enda medvetet andetag ät tillräckligt för att skapa lite rymd där det tidigare endast fanns en oavbruten ström av tanker. Att ta ett medvetet andetag (två eller tre vore bättre) många gånger om dagen är ett utmärkt sätt att skapa inre rymd i ditt liv… Ju mer medveten du är om din andning, desto mer kommer dess naturliga djup att infinna sig.”
Personligen använder jag medvetna andetag flera gånger per dag, oftast i stressreducerande syfte. Det är ett otroligt kraftfullt verktyg som i sig är användbart i vardagen när allt utanför trycker på.
Mindfulness
Mindfulness är en metod som kan användas för att hantera stress och oro. Metoden går ut på att du fokuserar på det som finns i just denna stund, i nuet. Mindfulness används ibland inom sjukvården för att lättare hantera stress, ångest och nedstämdhet.
Vad är mindfulness?
Mindfulness betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro. Det här är viktigt att ha med sig när du utövar mindfulness:
- Du är uppmärksam på det som händer här och nu.
- Du har en nyfiken och accepterade inställning till det du upplever. Det betyder att du inte värderar eller dömer det du upplever i nuet.
- Du har en accepterande inställning till dig själv och andra. Det betyder att du övar dig på att se kärleksfullt och ömsint på dig själv och andra. Om det är svårt kan du öva dig på att åtminstone se neutralt på dig själv och andra. Det har stor betydelse för att du ska må bra.
Hur kan mindfulness påverka din hälsa?
En del upplever att mindfulness minskar stress, ångest och nedstämdhet. Mindfulness kan ha samma effekt som meditation men du är mer närvarande när du utövar mindfulness. En del tycker också att mindfulness kan vara en hjälp för att hantera smärta och sömnproblem. Men det finns hittills ingen vetenskaplig undersökning som tydligt bevisar detta. De övergripande resultaten av dagens forskning visar att mindfulness är bra. Men det är oklart vad det exakt är som är bra och vilken effekt mindfulness har i detalj.
Lära dig att hantera negativa tankar
Ditt undermedvetna sinne kan inte skilja på det som är verkligt och det som är påhittat. Därför gör det inte skillnad mellan det du tänker och det du upplever i verkligheten. Det innebär att om du tänker tankar som gör att du blir orolig eller stressad reagerar kroppen som om det verkligen var så. Du kan inte utesluta negativa tankar. Lär dig istället att hantera dem.
Det lättare att få ett avstånd till tankarna om du uppmärksammar tankar som just tankar och inte som fakta. Då kan till exempel oroande och negativa tankar få finnas där utan att du styrs lika mycket av dem.
Hjärnan kan lära sig att uppmärksamma det du mår bra av
Öva dig på att lägga märke till saker som du mår bra av, till exempel en människas leende, skönt väder, varmvatten eller ett vänligt beteende från en annan människa. Då lär du din hjärna att lättare uppmärksamma liknande information i framtiden. Då kan det bli lättare för dig att lägga märke till sådant som ger dig glädje och tillfredsställelse i livet.
När du t ex är ute och går kan du försöka vara närvarande och uppmärksamma det som händer omkring dig, så som fågelkvitter, porlande vatten, skrattande barn, ja vad som helst. Var härvarande och upplev nuet!
Meditation
Vad är meditation
Meditation är ett samlingsnamn för olika metoder av mental och fysisk avslappning där man fokuserar sinnet på ett objekt, en tanke eller en aktivitet, för att träna uppmärksamhet och medveten närvaro.
Målet med meditation är ofta att uppnå ett tillstånd av mental klarhet och ett känslomässigt lugn och stabilitet. Genom att komma igång med regelbunden meditation kan du lära dig att kontrollera dina tankar, ta kommandot över ditt liv och leva här och nu.
Det kan bland annat vara ett ord man uttalar tyst, ett så kallat mantra, en punkt att iaktta, sin egen andning, uppmärksamheten på ljud som finns runtomkring, fokus på den egna kroppen som en helhet eller en vägledd meditation.
Man kan sitta i en avslappnad ställning men likaväl ligga skönt och avslappnat. Det finns även meditationsformer där man promenerar eller på annat sätt rör sig. Syftet med tekniken är att stilla sitt sinne, det vill säga de tankar som mer eller mindre automatiskt ”invaderar” vår hjärna och upptar oss.
Meditation har praktiserats inom kulturer och religioner i flera tusen år för att nå upplysthet och självförverkligande, och de äldsta spåren av meditation kommer från den vediska traditionen i Indien. Under 1900-talet har meditation spridits i västvärlden och blivit en uppskattad teknik även utanför religiösa och spirituella kretsar. Idag används olika former av meditation bland annat inom hälso- och sjukvård, skola och inom affärsvärlden. Alla kan meditera!
Varför meditera?
Varje dag tänker du tiotusentals tankar, där 95-97% av dem är samma tankar som du tänkt igår. De repetitiva tankarna kommer från ditt undermedvetna sinne. Meditation hjälper dig att öppna upp kanalerna till ditt undermedvetna.
När vi mediterar försöker vi träna och lära upp vårt sinne att fokusera på en sak i taget. Det kan vara vårt andetag, ett föremål som till exempel ett ljus eller hur fötterna nuddar marken när du promenerar. När vi gör det kan vi släppa taget om tankar och intryck som inte är relevanta eller viktiga för vår överlevnad just nu. När tankarna får stillas och tystas blir vi mer närvarande i oss själva, och kan lyssna till vår inre röst, vår inre sanning.
Meditation skapar förutsättningar för ett inre lugn som bidrar till att utveckla din förmåga att lättare hantera både tankar och känslor. Det ökar i sin tur det allmänna välbefinnandet, minska stresskänslor, och också påverka blodtrycket positivt. På senare år har man studerat resultat av meditation med vetenskapliga metoder och modern teknik och funnit att meditation har en mycket god inverkan på en lång rad stressrelaterade besvär.
Meditation mot stress
När vi är stressade är det lätt att komma in i repetitiva och destruktiva tankemönster som ger ångest och oro, ytlig andning och gör kroppen spänd. Genom att ta en stund för meditation kan vi vända på stressreaktionerna i kroppen.
Användandet av meditation (till exempel mindfulness och transcendental meditation) för att motverka stress, stressrelaterade problem och öka välbefinnandet, har uppmärksammats de senaste åren. Metoderna används både av friska personer och av personer med någon form av ohälsa. Sjukvården har börjat använda sig av meditation vid behandlingar, främst mot symtom på stress.
Fördelar med meditation
- Du får bättre minne
- Du får jämnare och bättre sömn
- Det minskar depressioner, ångest och oro
- Du skapar en kreativ kraft
- Det minskar stress
- Sänker och stabiliserar blodtrycket
- Ger avslappning och ett inre lugn – fysiskt, mentalt och själsligt
- Ökar koncentrationsförmågan
- Balanserar humöret
- Du får bättre självkänsla och självförtroende
- Ökar din självkännedom
- Ökar medveten närvaro i nuet
Jag hoppas att detta kan hjälpa dig vidare i din personliga utveckling. Vill du ha min hjälp, skicka ett meddelande så bokar vi ett kostnadsfritt prova på-samtal.